Gençlik ve sosyal medya arasında ilginç ama çelişkili bir ilişki var. Her madalyonun iki zıt yüzü olduğu gibi, aynı şekilde her hikayenin de iki zıt yönü vardır. Sosyal medyanın yaklaşan gençler üzerinde olumsuz veya olumlu bir etkisi olabilir.
Sosyal Medyanın Olumlu Yönleri
Fikir Değişimi Ortamı Oluşturur
Medya, her türlü bilgi, enformasyon ve belgeseller için kütüphanenin kaynağı konumundadır. Görüşlerimizi, kültürümüzü, değerlerimizi, normlarımızı ve geleneklerimizi çevrimiçi topluluklarla kolayca değiş tokuş edebiliriz. Öğrenciler ve meslektaşlar, verilerini ve proje raporlarını internet üzerinden sorunsuz bir şekilde kolayca gönderebilirler.
İletişimde kalırsınız
Sosyal Medya o kadar güçlü bir güçtür ki, iki insanın dünyanın her yerinde ve her zaman birbirleriyle iletişim halinde kalmasına yardımcı olabilir. İnsanların birbirlerine mektup yazdığı günler geride kaldı. Artık hem gençler hem de yetişkinler Facebook, Whatsapp, Instagram gibi farklı sosyal medya kanallarını kullanarak aileleri ve arkadaşlarıyla bağlantıda kalabiliyor.
İlişkileri Güçlendirir
Sosyal Medya, dünya çapında yeni ilişkiler ve ağlar oluşturmak için yararlı bir platform olarak kabul edilir. Öğrencilerin yeni arkadaşlarla etkileşime girmesi, doğalarını ve beğenilerini anlamaları için büyük bir fırsat sağlar. Sosyal medyanın arama çubuğuna isimlerini ekleyerek eski çocukluk arkadaşlarınızı da bulabilirsiniz.
Sosyal Medyanın Gençler Üzerindeki Olumsuz Etkileri
İzolasyon Duygusu
Sosyal Medya öğrencilerin dikkatini kolayca dağıtıp gerçek dünyadan soyutlayabiliyor. Gençler genellikle zamanlarının çoğunda çevrimiçi olarak aktif kalmaktan mutluluk duyuyorlar. Araştırmaya göre, gençlerin yaklaşık %70’i günde yaklaşık 3 ila 4 saat sosyal medyayı kullanmaktan memnun.
Gizlilik eksikliği
Gençlerin çoğu, veri güvenliği sorunlarıyla karşı karşıyadır. Hacking ve Siber Zorbalık, gençler için zihinsel sağlıklarına ve kişisel detaylarına büyük zarar verebilecek en tehlikeli silahlardır. Güçlü elektronik saldırganlık, 10 yaşındaki bir çocuğun bile başına gelebilir.
Sağlıksız
Baş ağrısı, zayıf görme, Kötü beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı, sosyal medyanın dezavantajlarıdır.