Sardunya Bitkisi Kış Aylarında Nasıl Bakılmalıdır? 

Botanik adı pelargonium olan sardunya bitkisi, eşsiz güzelliği ile balkonların ve bahçelerin en güzel bitkilerindendir. Sardunya dayanıklı bir bitki olmasının yanı sıra bakımı d oldukça kolaydır. Henüz bitki bakımı hakkında bilgisi olmayanların bile kolaylıkla bakabileceği, zahmetsiz bir bitkidir.

sardunya bakımı

sardunya bakımı

Kış aylarının en çetin soğuklarında ayakta duramasa da, yılın 3 mevsimi çiçek verebilir. Eğer kış aylarının çok soğuk geçtiği bir iklimde yaşıyorsanız sardunyanızın kış bakımını yapmanız gerekir. Çok soğuk havalara dayanabilen ancak dona çeken havalarda ölebilen sardunyaları 3 ayrı şekilde ayakta tutabilirsin. Bu yöntemler: Kesme, saksı taşıma ve kökleri çıkartmadır.

Kesme İşlemi:

Sardunyalara eğer saksıda bakmıyorsanız, kışın dondurucu soğuklarından korumanın yolu 8-10 cm kesmek olacaktır. Kesme işlemi için en sağlıklı gövdeyi seçmeniz ve diğer sağlıklı yapraklardan da kurtulmalısınız. Köklerin hızlı gelişmesi için ek olarak bitki vitamini ve gübre de kullanabilirsiniz. Daha sonra kestiğiniz dalı kuru topraklı bir saksıya dikin ve düzenli olarak su verin. Havalar ısınınca tekrar açık havaya çıkarabilirsiniz. 

Saksı Taşıma:

Hali hazırda sardunyanızı bahçenizde de saksıda yetiştiriyorsanız, dona çeken havalarda öncelikle budamalı daha sonra içer almalısınız.

sardunya

sardunya

Sardunyayı daha sonra evin sıcak bir bölümüne (güneş alan bir pencere kenarı ya da yapay ışık alan bir masa) yerleştirin. Havalar ısınınca bitkinizi tekrar dışarı alabilirsiniz.

Kökleri Çıkartmak:

Sardunyaları kışın soğuğundan korumanın en yaygın yolu kökleri çıkartmaktır. Bu yöntemde sardunyayı topraktan kökleriyle birlikte çıkarmalı, kalan topraklardan kökü arındırmalısınız. Daha sonra bitkinizi yukarıdan aşağıya doğru serin ve kuru bir ortama asmalısınız. Ayda bir kere su dolu bir kapta kökleri 1-2 saat bekletmeniz ve tekrar asmanız yeterli olacaktır.

Yorum Ekle