İlk defa 1969’da basılan ve akla hayale gelmeyecek bir tiraj yakalayan Yılmaz Öztuna’nın kitabı Osmanlı Padişahlarının Hayat Hikayeleri, sadece birkaç yılda 150.000 adetin hepsini tüketti. Ardından on beş yıl kadar piyasada bulunamadı, çünkü tekrar basımı yapılmadı. Aradan geçen bu uzun yılların sonunda, metne hiç dokunulmadan, sadece kapak değişimi yapılarak tekrar baskıya girdi. Tekrar basıldığında da aynı başarıyı yakaladı. Hatta öyle ki, Yılmaz Öztuna’nın bu kitabından esinlenerek ya da istifade edilerek birçok senaryo, birçok tiyatro eseri yazıldı.
Yılmaz Öztuna, bu kitabında 12 padişahın şahsiyetini günümüze yansıtmak için rastgele seçim yaptığını söyler. İlk basımda karışık olarak sıralanan bu padişahlar, yeni baskıda kronolojik bir sırayla kitapta yer alır. Kitapta, kendi ifadesiyle ‘o devrin havası, telakkileri, adetleri aksettirilmeye’ çalışılır. Ve yine kendi ifadesiyle ‘her kelimesi ilmîdir ve tarih gerçeklerine dayanır. Fakat daha çok edebi bir eserdir’.
Yılmaz Öztuna Kimdir?
20 Eylül 1930’da İstanbul’da doğan yazar 2012 yılında vefat etti. 13 yaşında ilk makalesi yayınlandı ve 15 yaşında ilk kitabı basıldı. Bazı kitapları ve bazı yazıları birçok dile çevrildi.
Yazarın Osmanlı Devleti Tarihi iki cilt halinde kitaplıklarda yer aldı ve bir kaynak olarak çok kez başvuruldu ve hala da başvurulan bir eser olarak önemini korumakta. Türk Tarihinden Portreler, Üç Haseki Sultan, Tarih ve Politika Ansiklopedisi gibi çokça eserde ilmini, birikimini ve sade anlatımını ortaya koydu.