Diş Eti Hastalıkları

Nüfusun yaklaşık %80’i diş eti hastalığından mustariptir, ancak çoğu kişi bu hastalığın geç evrelerinde fark eder. Diş eti hastalıklarında erken teşhis diş eti ameliyatı ihtiyacını ve hatta diş kaybını önleyebilir. Diş eti hastalığının oluşmaması için mutlaka ağız hijyeninin sağlanması gereklidir. Dişlerinizi yumuşak bir diş fırçasıyla doğru şekilde fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun. Bakteriler tarafından meydana gelen tartarı çıkarmak amacıyla 6 ayda bir diş bakımının yapılması gerekmektedir.

Ağız hijyeninin sadece diş eti hastalıklarını önlemek ve estetik görünümü korumak için değil, aynı zamanda genel sağlık için de gerekli olduğunu bilmek önemlidir. Çalışmalar diş eti hastalıkları ile felç, demans, kalp hastalığı, diyabet ve hatta doğurganlık sorunları ve kadınlarda kanser riskinin artması arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Diş eti hastalıklarının ana nedeni diş yüzeyinde oluşan plaklar, sigara, sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, beslenme bozuklukları ve stres diş eti sağlığını etkileyebilir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Periodontal hastalığı, dişleri yerinde tutan dokuların bir enfeksiyonudur. Tipik olarak bu hastalık, kötü diş fırçalama alışkanlıkları ve diş ipinin yanlış kullanımı nedeniyle ortaya çıkar ve bakterilerden oluşan diş taşı dişlerin üzerinde birikmesine ve sertleşmesine neden olur. İleri aşamalarda diş hastalıkları diş etlerinde ağrı ve kanamaya, çiğneme sırasında ağrıya ve hatta diş kaybına neden olabilir.

Diş eti hastalıklarının belirtileri, yemek yerken veya diş fırçalarken şişlik, kızarıklık ve kanamadır. Sağlıklı diş etleri renkleri açık pembedir. Diş eti hastalığı olduğunda kırmızı, şiş, parlak olurlar ve kolayca kanama eğilimi gösterirler.

Diş Eti Hastalığı Nasıl Önlenir?

Günlük fırçalama ile birlikte diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerinizi fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız diş eti hastalığına yakalanma riskinizi artırırsınız. Tüketilen şekerli yiyecek ve içecek miktarını sınırlamak ve bu tür yiyecekleri yedikten sonra ağız boşluğunu iyi temizlemek de aynı derecede önemlidir.

Diş etlerinizi ve dişlerinizi sağlıklı tutabilirsiniz:

  • Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın,
  • Diş etlerinin arasında oluşan plağı çıkarmak için düzenli olarak diş ipi kullanabilirsiniz veya diş sağlığı uzmanınızın önerdiği şekilde özel bir fırça kullanabilirsiniz,
  • Kontroller ve profesyonel temizlik için her 6 ayda bir diş hekimine görünün,
  • Sigara içmeyin.

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının yaygın şeklidir. İltihaplı dişlerdeki diş etlerinde tahriş, kızarıklık ve şişlikle birlikte iltihaplanmaya neden olur. Diş eti iltihabı çok daha ciddi bir diş eti hastalığına, hatta diş kaybına neden olabilir. Diş eti iltihabının nedeni ağız sağlığına dikkat edilmemesinden kaynaklanır. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamak, her gün diş ipi kullanmak sizi diş eti hastalıklarına karşı koruyacaktır. Ayrıca 6 ayda bir olan diş muayenesi diş eti iltihabının önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur.

Diş Eti İltihabı Belirtileri

Sağlıklı diş etleri pembedir ve dişlerin çevresine iyi oturur. Diş eti iltihabının belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • İltihaplı veya şişmiş diş etleri
  • Koyu kırmızı diş eti
  • Fırçalama esnasında kanama
  • Ağız kokusu
  • Diş eti çekilmesi
  • Diş eti hassasiyeti
  • Diş eti iltihabının en yaygın nedeni, plakların diş yüzeyinde birikmesi

Diş eti iltihabı belirtilerini fark ettiğiniz anda hemen diş hekimine görünmeniz gereklidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, perodontal hastalık erken teşhis ile önlenir. Diş etlerinin durumu doğru bir şekilde incelendikten sonra diş hekimi teşhis ve tedavi seçeneklerini belirler. Tedavi diş hekimi tarafından gerçekleştirilir ve amacı diş etlerinin iyileşmesini sağlamaktır.

En Sık Görülen Diş Eti Hastalıkları

Öncelikle diş eti hastalıklarının ne olduğu ve nasıl ortaya çıktığı konusunda net olmalıyız çünkü bazı durumlarda hastada herhangi bir rahatsızlık ya da ağrı olmaz. Bu nedenle oluşturduğu semptomlara karşı çok dikkatli olmalıyız. Daha önce de belirttiğimiz gibi diş eti hastalıkları çoğu durumda diş etlerinde iltihaba neden olur ve bu iltihap zamanında tedavi edilmezse kemiğe bile zarar verebilir.

Diş eti iltihabı; bu en hafif diş eti problemidir. Bu alanı pürüzlü ve tutucu bir yüzeye dönüştüren ve böylece diş plağının birikmesini kolaylaştıran diş etlerinin iltihaplanmasıdır.

Periodontitis; bazı durumlarda hastalık doğrudan kemiği etkiler. Diş etleri bir çeşit cep oluşturmaya başlar ve diş eti çizgisinin hemen altında plak oluşumunun artmasına neden olur.

İleri periodontitis; diş eti hastalığının en ileri aşamasıdır. Bu noktada kemik o kadar dejenere olur ki, dişlerin kaymasına, hatta gevşemesine bile neden olabilir.

Dentaliva

İstanbul’un her iki yakasında da bulunan kliniklerimiz dentaliva.com tecrübemiz ve eğitimimiz ile 2012 yılından bu yana sizlere hizmet vermektedir. Ekibimiz binlerce hastayı başarıyla tedavi etti. Bu sayede sayısız olumlu hikâyemiz ve mutlu hastalarımız var. Diş kliniğimizde hoş bir ortamda en iyi tedaviyi alacaksınız. Tesislerimiz ve sürekli yatırım yaptığımız teknolojik yatırımlarımız size en yüksek kalitede diş hekimliği hizmetinin tüm garantilerini sunmaktadır.

Yorum Ekle