Bonsai Çeşitleri

Bonsai; Çin ve Japonya’dan çıkarak tüm dünyada meşhur olan bir bitki geliştirme sanatıdır. Bodur bir ağaç görünümüne sahip olan bu bitkiler bodur bir ağaç görünümüne sahiptir. Yer aldığı her ortamda dekoratif bir seçim olur. Bon olan tabak ve sai olan bitki kelimelerinden türeyen bu sözcük Japoncada saksıdaki bitki anlamında kullanılır.

Japonya’ya 800’lü yıllarda Çin’den gelen minyatür ağaç sanatı olan Bonsai, kendine özgü saksı içindeki bitkinin budanması ve bodur hale getirilerek yetiştirilmesine dayanmaktadır. Saksıdaki her bitki Bonsai değildir. Bonsai çeşitleri birbirinden farklı ağaçlardan meydana gelmektedir.  Boyut olarak küçük olan bu ağaçların bildiğimiz ağaçlarda genetik anlamda bir farklılığı yoktur. Sadece ağaçların minyatürleştirilerek saksıda yetiştirmeye açık hale getirilmesidir. Bir ağaç özel bazı tekniklerle Bonsai haline getirilmeye yatkındır.

Bonsai türleri Ficus, Aser, Platanus, Carpinus ve Ardıç gibi çeşitlere sahiptir. Bu bitkiler son derece hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bakımları da çok önemlidir. Bakımları doğru şekilde yapıldığında uzun yıllar boyunca sorunsuz olarak kullanılabilir. Sitemizde farklı Bonsai türleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Bonsai Çeşitleri Nelerdir?

Bonsai çeşitleri içinde zengin bir seçki vardır. Chokkan gövdesi tamamıyla düz bir şekilde dikey yükselen, dalları düzenli bir şekilde üst noktasına doğru kısalan bir bitkidir. Kökler saksının üstündedir ana kök ise boğazının etrafına hafifçe görülmektedir. En fazla sedir ağaçlarında görülmektedir. Bir çok üstada göre bu tür asıl bonzai şeklidir. Tam simetri yakalamak son derece zordur.

Moyoghi ise  gövdesi tam dik olmak yerine hafif kıvrımlı olan bir türdür. Bitkinin kökünden çıkan ilk gövde dik şekildedir. Gövdesi yükseldikçe dalları incelerek kısalırlar. Shakan dediğimiz bir başka Bonsai türü ise gövdesi tamamen dik olan bir türdür. Bu çiçekte hiçbir şekilde eğrilik yoktur.

Shakan adı verilen türü ise gövdesi geniş ve büyük olan ancak üzerinde kabuk bulunmayan bir türdür. Yağmur, güneş ve rüzgara maruz kaldığı için gövdesi yıpranmış ve eksiltilmiştir. Bu çiçekler genelde çam, sedir ve servi türlerinde çalışılarak ortaya çıkar.  Bu türde gövdeyi soyarak ağacı dengelemek zor olacaktır. Paçira, Zelkova ve Mandalina çeşitleriyle ilgi çeken Bonsai çeşitleri sizler için etkili bir kullanım sağlıyor.

Bonsai Bakımı Nasıl Yapılır?

Bonsai ağaçlarında sulama çok önemlidir. Az ya da çok sulamak bazı sorunlar yaşamanıza yol açar. Bu yüzden ağaçları çürümeyecek kadar düzenli olarak sulamalısınız. Su miktarını ayarlarken toprağa dikkat etmelisiniz. Nemini kontrol ederek toprak suyu tamamen emene kadar sulama yapabilirsiniz. Sıcak zamanlarda gün aşırı, soğuk havalarda ise 3 günde bir sulayabilirsiniz.

Yaz aylarında sulama yaparken tabakta biraz su bırakabilirsiniz. Bu sayede bitki ihtiyacı olan kadarını toprağa çekecektir. Ayrıca toprağın her yerini nemli bırakmaya özen göstermelisiniz. Bonsai üşütülmemesi gereken bir bitkidir. Bu yüzden ortalama 12-13 dereceden daha soğuk ortamlarda tutulmamalıdır.
Bitkinizi düzenli olarak budamanız önerilmektedir. Budama bakımı yapılmazsa bitkinin kökü ve gövdesi rahat şekil almaz. Makasla ihtiyacı olduğu anda budayabilirsiniz. Budama işlemini geçiş mevsimlerinde yapmanız önerilir. Ayrıca ortalama 2 yılda bir toprağını da değiştirmelisiniz. Bonsai çeşitleri her zaman aynı toprakta kalmamaktadır. Saksı değiştireceğiniz zaman toprak kuru olursa işlem daha kolay yapılabilir. Ayrıca kapalı ve karanlık ortamlardan hoşlanmayan çiçeklerdir. Bu yüzden gündüz aydınlık bir ortamda olmalıdır. Tüm salon bitkilerinde olduğu gibi direkt klima ve hava akımından uzak tutulmalıdır. Ayrıca direkt güneşle temas ederse yaprakları zarar görebilir.

Bonsai Siparişi Verin

Farklı türde bitkiler ile hazırlanan ve içinde bonsai ağaçlarının da yer aldığı aranjmanlar arasından sizler de bir seçim yapabilirsiniz. Sizler için özel olarak oluşturduğumuz Bonsai seçenekleri arasında eşsiz modellerle yaşam alanlarınıza zarif dokunuşlar yapabilirsiniz. Uygun fiyatlara kaliteli tasarımlara sahip Bonsai çeşitleri arasından sipariş vermek için hemen https://www.ascicekevi.com/bonsai-siparisi adresine girin.

Yorum Ekle