Günümüzde genellikle romantizmle ilişkilendirilen mumlar, yağlı bir yapıya sahiptir. Eriyik mum herhangi bir yere döküldüğü zaman, kazındıktan sonra bile arkasında yağlı bir doku bırakır. Hem yüzeye bağlı olarak kazıma işlemi hem de yağlı oluşundan ötürü temizliği zorlu olduğu için mum lekeleri en çok korkulan lekelerdendir. Ancak birkaç tüyo ile mum lekelerini çıkarmak ve hatta arkasında hiç iz bırakmaması mümkündür.
Mum lekesi cam, fayans, parke ve cilalı ahşap gibi az pürüzlü, kaygan yüzeylere döküldüğü zaman temizliği kolaydır. Döküldüğü ilk an ellemeden soğumasına izin verilmelidir. Soğuyup katılaştıktan sonra banka kartı gibi sert ve kontrol etmesi kolay olan gereçlerle kazımak yeterlidir. Ortam çok sıcaksa ve mum yeterince sertleşmiyorsa buz kullanılabilir. Ardından yüzeyi silmek yeterlidir.
Kumaşlardan Mum Lekesini Çıkartma Yöntemi
Kumaşların yüzeyi gözenekli olduğu için mum döküldüğü zaman kumaşın içine işler ve lekenin temizlenmesini zorlaştırır. Yüzey kazıma işlemi kumaşlarda etkili olmadığı gibi kumaşın zarar görmesine sebep olabilir ama sonraki basamağı daha etkili hale getirebilmek için yüzeydeki fazla mumun alınması gerekir. Kumaşın zarar görmemesi için çok özenli bir şekilde yüzeydeki mum kazınmalıdır.
Sonrasında kumaştaki mum lekesinin hem altına hem üstüne beyaz kağıt sererek ütü yapılmalıdır. Ütünün sıcaklığı yağ yapısındaki mumun eriyerek kağıda sinmesine yardımcı olur. Ancak kağıdın lekelendiğini gördükçe temiz tarafıyla işleme devam edilmelidir. Yoksa kumaştan kurtarılan mumun tekrar kumaşa geçirilmesi söz konusu olabilir.