Marka takip itiraz işlemleri, markaya dair her hangi bir hak ihlali bulunup bulunmadığının tespit edilmesidir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ürün, hizmet ya da isim marka olarak tescil edilebilmektedir. Tescil alan bir markanın hukuki olarak mülkiyet hakkı bulunmaktadır.
Marka sahibi bu hakkını hukuki olarak kazanabilmesi için belirli işlemler ve maddi olarak ödemeler yapmaktadır. Bunu koruma hakkı da yasalar çerçevesinde sunulmaktadır. Ancak bireysel olarak takip işlemlerinin güçlüğü ve yasal gereksinimlerde profesyonel destek alınması doğru olmaktadır.
Marka Takip İtirazı Ne Demek?
Marka sahibi bu hakka sahip olabilmek için maddi manevi yatırımlar yapmaktadır. Bu hakkını da art niyetli kişi ve kurumlara karşı koruması gerekmektedir. Marka konusunda hukuki hak ihlali ya da kullanımdan doğabilecek ihlallere karşı yaptırım hakkı bulunmaktadır.
Marka takip itiraz işlemleri her ay iki kez olmak üzere yayınlanan bültenlerden yapılabilmektedir. İtiraz süreci 2 ay olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Marka takip itiraz işlemlerinin yapıldığı sürece ise marka takip itiraz süreci denmektedir.
Marka izleme adı verilen işlemlerde bireysel uğraşılar yerine profesyonel temsilci atanarak yapılabilmektedir. Marka başvurularından sonra kazanılan hak sahipliği sınai hak olarak ifade edilmektedir.
Marka başvurunuza itiraz edilmesi durumunda markanın da savunma hakkı bulunmaktadır. Tüm işlemler yasalara bağlı olarak çalışmaktadır. Türk patent/marka kurumu yasasının 150. Maddesinde sınai mülkiyet hakları korunmaktadır.
Marka İzleme Nedir?
Marka izleme, sahip olunan markanın benzer kullanımı ya da farklı bir şekilde hak ihlaline uğraması söz konusu olabilmektedir. Bu konuda yayınlanan marka takip bültenlerinin araştırılarak marka haklarına sahip çıkılması durumuna marka izleme denmektedir.
Tescilli markalara dair kurum her ay 2 kez bildiri yayınlamaktadır. Bildiriler dikkatlice takip edilerek markaya dair ihlal durumu tespit edilebilmektedir. Benzer markalara karşı da koruma hakkı bulunmaktadır. Ancak sürecin doğru takip edilmesi ve yasal başvuruların yapılabilmesi için uzman desteği alınması gerekmektedir.
İlk kez alınacak marka başvurusuna itiraz işlemleri de profesyonel destek alınarak kolaylıkla çözülebilmektedir. Her ay Türk patent marka kurumu 2 kez olmak üzere bülten yayınlamaktadır. Bu bültenler düzenli olarak takip edilerek marka adına ihlal söz konusu olup olmadığı öğrenilebilmektedir.
Marka Takip İtirazı Türleri
Marka takip ve izleme işlemleri birden fazla şekilde yapılabilmektedir. Uzun süreçler ve emek sonucunda sahip olunan marka değerinin korunması gerekmektedir. Ticaret sektörü rekabetin en yoğun hissedildiği bir faaliyet alanı olarak bilinmektedir. Bu da marka ihlali yani sınai mülkiyet hakkının gasp edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Ve takip itirazı yapılması gerekmektedir.
Hukuki hakların tam olarak kullanılması ve hak sahipliğinin korunmasına dair işlem yapılabilmektedir. Marka tescil başvurularına itiraz süresi 2 ay olarak belirlenmiş bulunmaktadır. alkanpatent.com.tr uzmanlarından alınabilecek üst kalite hizmet sayesinde marka hak ettiği itibarı kazanmaktadır. Marka takip itiraz türleri 3 şekilde yürütülmektedir.
- Bölge bazında takip itirazları,
- Ülke bazında marka takip itirazları,
- Dünya çapında marka takip itiraz süreçleri olarak yapılabilmektedir. Hukuki olarak güçlü bir hak sahipliği olan marka takip işlemleri yurt dışında da yapılabilmektedir. Marka adına yapılan maddi manevi yatırımlar, dünya pazarında haklı yerinin korunması gerektirmektedir.
Aynı zamanda marka itibarının korunması doğru orantılı olarak evrensel alanda büyümeyi getirmektedir. Hangi tür itiraz süreci gerekliliği marka sahibi ya da yasal temsilcisi tarafından belirlenmektedir.
Marka Benzerliği Tespit Edildiğinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İlgili kurum tarafından yayınlanan bültenler takip edilerek marka ihlali durumları tespit edilebilmektedir. Türk Patent ve marka kanunu kapsamında yürütülen bültenler her ay iki defa yayınlanmaktadır.
Takip işlemleri sırasında benzerlik bulunuyor ise 2 ay içinde itiraz edilmesi gerekmektedir. İki ay içinde takip edilerek itiraz söz konusu olmayan markalar tescil edilmektedir. Marka benzerliği durumunda markanın iptali istenebilmektedir.
Yasal olarak temsilcisi bulunan marka adına sahibinin onayıyla itiraza dilekçe yazılarak başvurulmaktadır. Hukuki olarak markanın korunması sağlanabilmektedir. Türk patent kanunu 150. madde bu konuda marka hak sahipliğini belirlemektedir.
Marka Tescil Başvurusu Yapıldığında İtiraz Durumu Gelişirse
Marka tescil başvurusu yapıldığında itiraz gelmesi durumu meydana gelebilmektedir. Türk patent Kurumunca yayınlanan bülten sonucunda markaya itiraz geldiğinde tescil süreci uzatılmaktadır. 6/12 ay arasında uzatılabilen süre sonunda ilgili benzerlik ya da hak ihlali karşısında resmi marka savunma hakkına sahip bulunmaktadır.
Marka başvuru sahibine verilen süreçte itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu konuda tüm hakların korunabilmesi ve hukuki sürecin beklenen hedefe ulaşabilmesi için temsilci seçilmesi önerilmektedir.
https://www.alkanpatent.com.tr/marka-takip-ve-itiraz-islemleri uzmanlarından hizmet alınarak süreç en iyi şekilde yürütülebilmektedir. Yasal marka sahibi markasıyla ilgili hak ihlalini önleyebilmektedir. Tescil başvurularının marka değerini korumakta büyük yararları bulunmaktadır.
Marka Takip İtiraz İşlemi Avantajları
Marka takip ve itiraz işlemleri sonucu hak sahibi olabilmek için yasal sürecin doğru takip edilmesi gerekmektedir. Bu da yasal temsilci atanarak eksiksiz biçimde yürütülebilmektedir. Bu sayede resmi maddi tazminat ya da manevi avantajlar kazanabilmektedir.
Bu nedenle bölge, ülke ya da dünya çapında marka takibini yapılması gerekmektedir. Firma ekibinden alınabilecek profesyonel hizmet sayesinde haksız rekabetin önü kesilerek hak ihlalleri önlenebilmektedir.